Familjen Agestam i Kalmar

Berättelser om våra vandringar och skidresor i Europa

Om våra resor

Vi har vandrat och åkt skidor på flera ställen i Europa. Mest har det blivit i Alperna. Vi har också vandrat i svenska fjällen och pilgrimsvandrat i Spanien och Italien. Här är en lista på våra resor.

Oftast har resan från Sverige gått med tåg - från 2016 bara med tåg för sommarvandringarna. Visst är det bra för miljön, men det finns flera andra argument för tåget - man kommer ända fram, det inbjuder till intressanta samtal, ingen tafsar på din kropp vid ombordstigningen.

Om det finns det en knapp finns det mer att läsa. Fler berättelser kommer efter hand.

Om våra växter

Under våra vandringar har vi sett och fotograferat ett stort antal växter. Vissa känner vi igen från svenska fjällen, men många är typiska för Alperna. Vi har lagt en del möda på att ta reda på namnen på dem. Det är inte alltid så lätt. En bild på en blomma räcker inte, det måste också finnas bild på bladen och andra delar för att bestämma arter. Till det kommer också växtplats där Alperna växlar mellan mellan kalkrik och kalkfattig.

En stor källa till kunskap är floran Mountain Flowers of Europe av Anthony Huxley. Den utgavs första gången 1967. Vårt exemplar är en reviderad utgåva från 1986, och är utrensad från ett bibliotek i södra London. En bra hjälpreda är också Alpblommor av Ewa Hellström-Boström. Den innehåller de vanligaste växterna och går därför rätt lätt att hitta i. Sedan finns också alla hjälpmedel på Internet. Där kan man särskilt nämna Svensk kulturdatabas som är en referens för svenskt och vetenskapligt namn på hur många växter som helst.

Vi är ändå amatörer och har säkert gjort många fel i våra slutsatser. Ser du några fel så skicka gärna ett meddelande via kontaktsidan.

Våra växter är nu samlade i en digital flora som du kan nå via knappen här.

Alperna runt vintern 2020

Januari och februari 2020

Läs om resan på vår blogg eller titta på bilderna i bildspelet.

Traumweg München-Venedig

Juli 2019 och juli 2023

En ganska okänd väg över Alperna och Dolomiterna. Vi påbörjade leden sommaren 2019 och avslutade sommaren 2023 efter tvingat uppehåll för pandemi.

Tour Monte Rosa - TMR

Juli 2017

Leden går runt hela Monte Rosa-massivet, Alpernas största massiv. Vi gick från Zermatt till Saas-Fee på sydsidan av massivet. Maria besteg Breithorn 4164 möh.

Via Francigena

Maj juli 2016, oktober åren 2017, 2018, 2019, 2022 och 2023
Cykling från Canterbury till Martigny maj 2022

En pilgrimsled från Canterbury i England till Peterskyrkan i Rom. Vi har vandrat leden från Orsières i Schweiz till Rom i etapper. Vi cyklade sträckan från Canterbury i England till Martigny i Schweiz. Vi publicerar vartefter vi går. Gå till vår reseberättelse och läs.

Alta Via 2 - Gran Paradiso

Juli 2015

Leden går rakt igenom ett fantastiskt skönt och vilt område söder om Aostadalen. En tur som rekommenderas innan fler hittar den. Ännu är det relativt få som går denna rutt. Efter ankomsten till Courmayeur fortsatte vi med liftar över Mont Blanc-massivet. En resa värd en egen berättelse.

E5 del 1 och 2

Juli 2013 och juli 2014

E5 går från Bretagne till Verona. Vi har vandrat delen från Konstanz vid Bodensjön till Verona. Det är en omväxlande led, krävande stundtals och även mycket vandring på väg i skogen. Man ser få vandrare utanför den centrala biten mellan Oberstdorf och Zams.

Alta Via 4 Dolomiterna

Juli 2011

Vi vandrade denna led på delen från Innerfelttal till Calalzo di Cadore. Vi besteg Mone Paterno. Avslutade med en vandring från Passo Falzarego till Cortina.

Haute Route

Juli 2010

Vandringsleden från Chamonix till Zermatt. Den vackraste turen vi har gjort. Vi valde den långa varianten som man kan vandra utan guide och utan att korsa glaciärer. Berättelsen innehåller massor av bilder på alpväxter och namn på de flesta.

Camino di Santiago

2009, 2012, 2015 och 2018

Camino di Santiagio är en lång led som vi delade upp i fyra etapper. Start i Saint-Jean-Pied-de-Port i Frankrike och avslut vid katedralen i Santiago de Compostela. Etappgränser i Pamplona, Fromista och Leon. Hela vandringen är 770 km och tar ca en månad.

Hendaye till Biarritz

Juli 2009

Denna korta vandring gjordes ihop med första etappen på Camino di Santiago. En vandring längs franska atlantkusten. Härlig sommarvandring.

Dagsturer i Val Gardena

Juli 2008

Vi gjorde dagsturer runt Langkofel och Plattkofel, korsade Sellamassivet. Klättrade uppför via ferrata Brigada Tridentina. Gjorde ett misslyckat försök med via ferrata på Plattkofel..

Alta Via 2 Dolomiterna

Juli 2006

Här gick vi delen från Brixen/Bressanone till Malga Ciapella. Detta var första sommarbesöket i Dolomiterna, en kär bekantskap.

Tour Mont Blanc - TMB

Juli 2002

En av alpernas mest kända turer. Numera lär den vara så befolkad att det inte är riktigt kul längre. Detta var vår första vandring i Alperna från tiden innan vi hade digitalkameror.