Historien om Mobitex

Systemet som startade mobildatarevolutionen

Vad är då Mobitex?

Mobitex är världens första publika mobildatasystem där användarna abonnerar på tjänsten. Mobitex gick i kommersiell drift ca 10 år innan Internet slog igenom. Systemet är byggt för att vara extremt robust. Det räcker att en basstation är igång så kan användare inom området kommunicera med varandra. Trafiken på radiolänken är långsam med dagens mått mätt, men räckte då. Den räcker också idag om man sänder korta effektiva meddelanden. Typiska användningsområden är kommunikation med professionella användare med rörliga enheter och personal. Bland användare märks polis, ambulans, telekomservice, åkerier, dirigering av containertruckar och kollektivtrafik. Men det fanns också andra användare innan Internet och mobiltelfondata (GPRS) slog igenom; personal på rörlig fot kunde kommunicera med e-post via BlackBerry och Palm VII. Båda var handhållna enheter för personlig kommunikation. När systemet hade som störst spridning så fanns det installerat i alla världsdelar.

Läs hela historien

Du har kommit till sidan för Mobitex historia. Här finns ett dokument som är gjort under 2016 av några av alla de som var med när det hände. En som har bidragit mycket med historieskrivningen är Åke Johansson, mannen som mot alla odds såg till att Mobitex kom till och blev den succé det blev. Stort bidrag kommer också från Per-Erik Sundström. Andra som bidragit är Maria Ekström, Olof Granered och Iris Ödman. Néstor Cordero tog fotot. Lennart Agestam redigerade på slutet. Länk till dokument finns längre ner. Du får gärna dela med dig av dokumentet, men dela hellre länken så blir det uppenbart var källan finns.

Ihop med jubileumsfesten så hade Göteborgs Posten en artikel om Mobitex. Den är skriven av Eva Wieselgren och länk till den finns också längre ner. Eva är frilansjournalist och skriver om teknik. Prylarna som testas har Eva skaffat utan sponsring från leverantörer eller andra. Artiklar publiceras på Evas blogg.

Mobitex idag

Ännu idag finns några Mobitex-system i drift. Mobitext Technology underhåller och uppdaterar systemet vid behov. Vill du komma i kontakt med Mobitex Technology så följ länken för mera information.

Minnen om Mobitex

De som var med delar med sig av minnen. Kanske har även du något att berätta? Hör av dig i så fall.

Bilder från olika tillställningar

Här finns bilder från olika tillställningar som rör Mobitex. Det är alltifrån utvecklingen på 1980-talet till jubileum på 2010-talet.